2 kule i graniastusłup czworokątny prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Szczupak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 lut 2006, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

2 kule i graniastusłup czworokątny prawidłowy

Post autor: Szczupak »

Jakie najmniejsze wymiary musi mieć graniastosłup prawidłowy czworokątny, żeby zmieściły się w nim 2 kule o promieniach r1=2cm i r2=3cm?
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

2 kule i graniastusłup czworokątny prawidłowy

Post autor: W_Zygmunt »


Odległość między środkami kul jest przekątną pewnego prostopadłościanu.
Długość tej przekątnej wyliczymy
\(\displaystyle{ (x - 5)^{2} + (x - 5)^{2} + (h - 5)^{2} \,=\, 5^{2}}\)
Stąd możemy wyliczyć h
\(\displaystyle{ h\,=\,\sqrt{ - 2\cdot x^{2} + 20\cdot x - 45} + 5}\)
lub
\(\displaystyle{ h\,=\, - \sqrt{ - 2\cdot x^{2} + 20\cdot x - 45} + 5}\).
Objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V\,=\,x^{2}\cdot h}\)
Musimy podstawić . Badamy dziedzinę otrzymanych funkcji,
liczymy pochodną ( w obu przypadkach).
Znajdujemy miejsca zerowe i sprawdzamy gdzie jest maksimum.
Ekstrema są w punktach:
\(\displaystyle{ x\,=\,\frac{\sqrt{15}}{3} + 5}\)
\(\displaystyle{ x\,=\,5 - \frac{\sqrt{15}}{3}}\)
ODPOWIEDZ