Bardzo trudne o prostopadloscianie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jaszczur1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2009, o 20:49
Płeć: Mężczyzna

Bardzo trudne o prostopadloscianie

Post autor: jaszczur1992 »

Czy przez okno w kształcie kwadratu o boku 95 cm można przenieść pudło w kształcie prostopadłościanu o wymiarach
30cm x 1m x 1,5m?


Dodam że w odpowiedzi pisze że ma się zmieścić , aha i jeszcze jedno jak będziecie rozwiązywać to piszcie co obliczacie, żebym wiedział jak to samemu obliczyć ;]
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Bardzo trudne o prostopadloscianie

Post autor: lina2002 »

AU
AU
eafadf99c0ac5a7fm.gif (1.91 KiB) Przejrzano 66 razy
[/url]
Tak więc najmniejszy kwadrat, przez jaki "przeszedłby" ten prostopadłościan ma wymiary x+y. Zauważ, że \(\displaystyle{ x=1m \cdot \sqrt{2}}\), a \(\displaystyle{ y=0,3m \cdot \sqrt{2}}\). Tak więc \(\displaystyle{ x+y= \frac{1,3m}{ \sqrt{2} } \approx 0,92}\).
ODPOWIEDZ