muszę policzyć objętość graniastosłupa, mam takie dane:
przekątna graniastosłupa = 10
przekątna podstawy = 5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
no i mam problem, policzyć a (bok podstawy) umiem tylko nie wiem jak policzyć H jest to graniastosłup prawidłowy czworokątny
zad z graniastosłupem
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
zad z graniastosłupem
\(\displaystyle{ H ^{2}+ (5 \sqrt{2})^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ H ^{2}+50=100}\)
\(\displaystyle{ H^{2}=50}\)
\(\displaystyle{ h=5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V=5*5*5 \sqrt{2}= 125 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H ^{2}+50=100}\)
\(\displaystyle{ H^{2}=50}\)
\(\displaystyle{ h=5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V=5*5*5 \sqrt{2}= 125 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
zad z graniastosłupem
z tw pitagorasa
\(\displaystyle{ H ^{2}+ (5\sqrt{2})^{2}=10^{2}}\)-- 2 czerwca 2009, 19:08 --ehh jak zwykle zostałem uprzedzony
\(\displaystyle{ H ^{2}+ (5\sqrt{2})^{2}=10^{2}}\)-- 2 czerwca 2009, 19:08 --ehh jak zwykle zostałem uprzedzony