Proszę o pomoc w zadaniach.
zad. 1.
Odległość środka kuli o promieniu długości 4 od prostej l jest równa 2. Oblicz długość odcinka będącego częścią wspólną prostej l i tej kuli.
Odp. : \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)
zad. 2.
Prosta BC jest styczna do kuli o środku w punkcie A. Oblicz długość promienia tej kuli, wiedząc,że |AB|= 5, |AC|=12, |BC|=13.
Odp. : \(\displaystyle{ 4\frac{8}{13}}\)
Kula i odcinek
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Kula i odcinek
1. Widzisz tutaj trójkąty równoboczne?
2. musisz obliczyć wysokość trójkąta o bokach 5, 12, 13, skorzystaj z funkcji trygonometrycznych i ułóż równania...
jeśli nie wiesz, co dalej, pytaj
2. musisz obliczyć wysokość trójkąta o bokach 5, 12, 13, skorzystaj z funkcji trygonometrycznych i ułóż równania...
jeśli nie wiesz, co dalej, pytaj
- Yammi
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula i odcinek
w zadaniu 2 jak sobie to narysowałam to mi powstał trójkąt ABC. Jest on prostokątny. I przeciwprostokątną jest bok BC=13.
Wysokość liczyłam z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} R^{2}+x^{2}=5^{2} \\ R^{2}+(13-x)^{2}=12^{2} \end{cases}}\)
Tylko jak rozwiązałam ten ukłąd równań to mi wyszło \(\displaystyle{ R= 3\frac{1}{13}}\)
Już liczyłam to 3 razy i za każdym razem mi wychodzi to samo.
A co do 1 zadania to jednak nawet nie wiem jak to narysować.
Wysokość liczyłam z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} R^{2}+x^{2}=5^{2} \\ R^{2}+(13-x)^{2}=12^{2} \end{cases}}\)
Tylko jak rozwiązałam ten ukłąd równań to mi wyszło \(\displaystyle{ R= 3\frac{1}{13}}\)
Już liczyłam to 3 razy i za każdym razem mi wychodzi to samo.
A co do 1 zadania to jednak nawet nie wiem jak to narysować.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Kula i odcinek
Oznacz kąt przy C jako \(\displaystyle{ \alpha}\), kąt przy B jako \(\displaystyle{ \beta}\). Zaznacz wysokość i skorzystaj z cech podobieństwa trójkątów oraz funkcji trygonometrycznych tych kątów.
W pierwszym możesz narysować koło o promieniu 4 i prostą odległą o 2 od jego środka. Poprowadź promienie koła, które "kończą się" na punktach przecięcia prostej l z okręgiem. Widzisz trójkąty równoboczne?
W pierwszym możesz narysować koło o promieniu 4 i prostą odległą o 2 od jego środka. Poprowadź promienie koła, które "kończą się" na punktach przecięcia prostej l z okręgiem. Widzisz trójkąty równoboczne?