Witam.
Nigdy nie byłem dobry z matmy, a w poniedziałek mam ważny dla mnie sprawdzian i muszę umieć następujące zadanie:
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długośći 8 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
Nie mogę sobie jednak z nim poradzić. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógłby mi pomóc.
Zadanie z walca - proszę o pomoc
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Zadanie z walca - proszę o pomoc
Przekatna=8, czyli bok=\(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\).
promien podstawy (r)=\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
Pb(boczne)=\(\displaystyle{ 2*\Pi*r * 4\sqrt{2}}\)
Pp(podstaw) = \(\displaystyle{ 2*\Pi*r^2}\)
Pole pow. całkowitej = Pb+Pp = \(\displaystyle{ 32\Pi + 16\Pi = 48\Pi}\)
promien podstawy (r)=\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
Pb(boczne)=\(\displaystyle{ 2*\Pi*r * 4\sqrt{2}}\)
Pp(podstaw) = \(\displaystyle{ 2*\Pi*r^2}\)
Pole pow. całkowitej = Pb+Pp = \(\displaystyle{ 32\Pi + 16\Pi = 48\Pi}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2006, o 13:10 przez Plant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadanie z walca - proszę o pomoc
sprawa jest prosta: z pitagorasa obliczasz bok kwadratu który jest równy \(\displaystyle{ 4sqrt{2}}\) i to jest wysokość walca i średnica podstawy, promiń to połowa średnicy Pole powierzchi to
\(\displaystyle{ Ppc=2\pi r*h+2\pi r^{2}\\ Ppc=48\pi}\)
\(\displaystyle{ Ppc=2\pi r*h+2\pi r^{2}\\ Ppc=48\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 12:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Zadanie z walca - proszę o pomoc
Mam jeszcze jedną, wielką prośbę. Czy mógłby mi ktoś napisać obliczenia, gdy w tym samym zadaniu przekątna będzie wynosić nie 8, tylko 4? Wiem, że dla Was to nic trudnego, ale dla mnie matma to czarna magia i ni w ząb tego nie kapuję. :/
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Zadanie z walca - proszę o pomoc
Wszędzie gdzie jest \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Pole pow. całkowitej jest proporcjonalne do drugiej potegi długości boku tego kwadratu (=>przekatnej), czyli nowe Ppc=\(\displaystyle{ 48/4\Pi = 12\Pi}\)