ostroslup - ciąg dalszy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

ostroslup - ciąg dalszy

Post autor: Ankaaa993 »

Wysokosc ostroslupa prawidłowego trójkątnego tworzy wraz z krawędzią boczną tego ostroslupa kąt Q, taki,że cos Q = 0,8. Krawędź podstawy ma długość 3. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostrosłupa.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

ostroslup - ciąg dalszy

Post autor: JankoS »


\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_b=\frac{3^2 \sqrt{3}}{4}+3 \cdot \frac{3 \cdot l}{2}, \ l^2=k^2- \left(\frac{3}{2} \right)^2, \ \frac{\frac{2}{3} \cdot \frac{3 \sqrt{3}}{2}}{k}=0,8.}\)
ODPOWIEDZ