Pomożcie mi w jednym podpunkcie?
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa, jeśli
PRZEKĄTNA GRANIASTOSŁUPA TWORZY Z JEDNĄ Z KRAWĘDZI BOCZNYCH KĄT 30 STOPNI.
Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ.
GRANIASTOSLUP ZAD
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
GRANIASTOSLUP ZAD
d=\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
d=\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
I teraz kożystamy z własnosci trójkata o kontach 30 60 90
a=\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
przekatna graniastoslupa =2a =8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
d=\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
I teraz kożystamy z własnosci trójkata o kontach 30 60 90
a=\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
przekatna graniastoslupa =2a =8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)