Kula i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn/Podzamcze
- Podziękował: 1 raz
Kula i walec
cześć mam 2 zadania i chce sprawdzić czy mam je dobrze:
zadanie 1
Koło wielkie ma średnicę 16 \(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tej kuli.
obliczenia:
16\(\displaystyle{ \pi}\)=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
8\(\displaystyle{ \pi}\)= \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r=8
V=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)512=682\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)\(\displaystyle{ \pi}\)
P=4\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)64=512\(\displaystyle{ \pi}\)
zadanie 2
Blacha ma wymiary 20x30. Jaką średnicę i długość będzie miała rura którą zwiniemy z tej blachy. Zadanie ma dwa rozwiązania.
obliczenia:
rozwiązanie 1
30=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
15=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r= \(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)+\(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)=\(\displaystyle{ \frac{30}{\pi}}\)
H=20
rozwiązanie 2
20=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
10=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r=\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)+\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)=\(\displaystyle{ \frac{20}{\pi}}\)
H=30
zadanie 1
Koło wielkie ma średnicę 16 \(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tej kuli.
obliczenia:
16\(\displaystyle{ \pi}\)=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
8\(\displaystyle{ \pi}\)= \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r=8
V=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)512=682\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)\(\displaystyle{ \pi}\)
P=4\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)64=512\(\displaystyle{ \pi}\)
zadanie 2
Blacha ma wymiary 20x30. Jaką średnicę i długość będzie miała rura którą zwiniemy z tej blachy. Zadanie ma dwa rozwiązania.
obliczenia:
rozwiązanie 1
30=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
15=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r= \(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)+\(\displaystyle{ \frac{15}{\pi}}\)=\(\displaystyle{ \frac{30}{\pi}}\)
H=20
rozwiązanie 2
20=2\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/2
10=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)r/\(\displaystyle{ \pi}\)
r=\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)+\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)=\(\displaystyle{ \frac{20}{\pi}}\)
H=30
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Kula i walec
zdzisiu197 pisze:cześć mam 2 zadania i chce sprawdzić czy mam je dobrze:
zadanie 1
Koło wielkie ma średnicę 16 \(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tej kuli.
obliczenia:
Skoro d = \(\displaystyle{ 16\pi}\), to jak r = 8 ??-- 1 cze 2009, o 16:24 --Drugie OK.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn/Podzamcze
- Podziękował: 1 raz
Kula i walec
średnica 16\(\displaystyle{ \pi}\) to dzielimy przez \(\displaystyle{ \pi}\) jednocześnie pozbywając się go(tak mnie uczyli)
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Kula i walec
Zapewne chodziło wtedy o OBWÓD WIELKIEGO KOŁA. Średnica = 2rzdzisiu197 pisze:średnica 16\(\displaystyle{ \pi}\) to dzielimy przez \(\displaystyle{ \pi}\) jednocześnie pozbywając się go(tak mnie uczyli)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn/Podzamcze
- Podziękował: 1 raz
Kula i walec
to może tak:
Koło wielkie ma średnicę 16\(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tej kuli.
Jak Ty byś to zrobił?
Koło wielkie ma średnicę 16\(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tej kuli.
Jak Ty byś to zrobił?
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Kula i walec
Skoro średnica (d) (składa się z dwóch promieni) = 16\(\displaystyle{ \pi}\), to promień kuli = 8\(\displaystyle{ \pi}\) i dalej jak ty (tylko promień z \(\displaystyle{ \pi}\))Koło wielkie - największe koło, jakie można wpisać w kulę. Jego średnica jest równa średnicy kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn/Podzamcze
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn/Podzamcze
- Podziękował: 1 raz
Kula i walec
a jak jest:
V=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)512=682\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)\(\displaystyle{ \pi}\) czy musi tak być?
czy też mogę 512 skrócić z 4 z\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)?
V=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)512=682\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)\(\displaystyle{ \pi}\) czy musi tak być?
czy też mogę 512 skrócić z 4 z\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)?