Obliczyć objętość
Obliczyć objętość
Witam mam takie zadanie : Z metalowej sztaby o dł. 2 dm i przekroju kwadratu o boku dł. 10 cm wytoczono wał o maksymalnym promieniu. Ile % objętości sztaby stanowiły odpady ? Przyjmij pi=3.14 czy mógłby ktoś to rozwiązać, byłbym bardzo wdzięczny
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Obliczyć objętość
\(\displaystyle{ V_{sz}=1\cdot 1\cdot 2=...}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=\pi(0,5)^2\cdot 2\approx ...}\)
\(\displaystyle{ V_{od}=V_{sz}-V_{w}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{V_{od}}{V_{sz}}=........\%}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=\pi(0,5)^2\cdot 2\approx ...}\)
\(\displaystyle{ V_{od}=V_{sz}-V_{w}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{V_{od}}{V_{sz}}=........\%}\)