Objętość sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Objętość sześcianu

Post autor: magdi^^ »

Z kostki sześciennej o boku 14 cm wycięto walec, którego podstawa jest kołem wpisanym w ścianę sześcianu. Jakim procentem objętości sześcianu jest objętość wyciętego walca?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Objętość sześcianu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ V-{sz} = a^3 = 14^3=2744 cm^3}\)

\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a = 7}\)

\(\displaystyle{ h=a}\)

\(\displaystyle{ V_{w} = \pi \cdot r^2 \cdot h = \pi \cdot 49 \cdot 14 = 686 \pi \approx 2154 cm^3}\)


\(\displaystyle{ \frac{V_{w}}{V_{sz}} \cdot 100 = \frac{2154}{2744} \cdot 100 \approx 78,5 \%}\)
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Objętość sześcianu

Post autor: magdi^^ »

Dziękuje
ODPOWIEDZ