Czy może mi to ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłam
Czy 0,25 m^2 papieru wystarczy na oklejenie pudełka w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ma długość 15cm, a przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni
ABCD jest kwadratem o boku 15√3 cm
Pp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225
dwa pola podstawy to 450
Następnie Pb= 4a* H Czyli 4 *225 * 3 =2700〖cm〗^2
Następnie Pc= 2Pp + Pb czyli 450 + 2700 =3150〖cm〗^2
0,25 m^2= 2500〖cm〗^2
3150〖cm〗^2to 0,3150 m2
Czyli nie starczy
graniastosłup prawidłowy czworokątny
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny
Odpowiedź się zgadza - nie starczy. Metoda dobra, ale błędy w obliczeniach i to duże.-- 1 cze 2009, o 13:05 --
I dalej źle.
Następnie:
Zgadza się.ABCD jest kwadratem o boku 15√3 cm
Jakie 225? O.oPp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225
I dalej źle.
Następnie:
Masz 4a * H, a podstawiłaś nawet nie wiem co...Pb= 4a* H Czyli 4 *225 * 3 =2700〖cm〗^2
Dobra odpowiedź przynajmniejCzyli nie starczy
graniastosłup prawidłowy czworokątny
czy to będzie tak
H=15cm
a√3 cm
a= 15√3 cm
czyli pole podstawy wyliczamy Pp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225 *3 = 675〖cm〗^2
następnie Pb= 4a* H Czyli 4 *675 * 15 = 40500 〖cm〗^2
Następnie Pc= 2Pp + Pb czyli 2* 675 + 40500 = 1350+ 40500= 5400〖cm〗^2
H=15cm
a√3 cm
a= 15√3 cm
czyli pole podstawy wyliczamy Pp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225 *3 = 675〖cm〗^2
następnie Pb= 4a* H Czyli 4 *675 * 15 = 40500 〖cm〗^2
Następnie Pc= 2Pp + Pb czyli 2* 675 + 40500 = 1350+ 40500= 5400〖cm〗^2
graniastosłup prawidłowy czworokątny
czy to będzie w końcu tak
H=15cm
a√3 cm
a= 15√3 cm
czyli pole podstawy wyliczamy Pp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225 *3 = 675〖cm〗^2
następnie Pb= 4a* H Czyli 4 * 15√3 * 15 = 60*3 * 15 = 2700〖cm〗^2
Następnie Pc= 2Pp + Pb czyli 2* 675 + 2700 = 1350+ 2700= 4050〖cm〗^2
H=15cm
a√3 cm
a= 15√3 cm
czyli pole podstawy wyliczamy Pp= a^2 czyli być (15√3 )^2= 225 *3 = 675〖cm〗^2
następnie Pb= 4a* H Czyli 4 * 15√3 * 15 = 60*3 * 15 = 2700〖cm〗^2
Następnie Pc= 2Pp + Pb czyli 2* 675 + 2700 = 1350+ 2700= 4050〖cm〗^2
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny
A gdzie \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) zaginął ? O.odorka.32 pisze: następnie Pb= 4a* H Czyli 4 * 15√3 * 15 = 60*3 * 15 = 2700〖cm〗^2