Pole powierzchni ostrosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
taki jeden
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 17:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: taki jeden »

Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a wysokość ostrosłupa 9 cm. Pilnie potrzebne.
Awatar użytkownika
Yammi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: Yammi »

Pole podstawy jest równe: \(\displaystyle{ \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\). By obliczyć pole boczne musisz mieć wysokość ściany bocznej a obliczysz ją poprzez tw. Pitagorasa. masz trójkąt prostokątny gdzie jedna przyprostokątna jest równa H , a druga to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\\wys.\ podstawy}\). Przeciwprostokątna to wysokość ściany bocznej. \(\displaystyle{ h _{p}= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\) czyli 1/3 jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ 9 ^{2}+\sqrt{3}^{2}=h _{b} ^{2}}\) jak obliczysz wysokość boczną to Pboczne jest równe \(\displaystyle{ 3* \frac{a*h _{b} }{2}}\) Pole całkowite to pole + pole boczne.
ODPOWIEDZ