mam z tym problem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
mam z tym problem
oblicz pole rownolegloboku ktorego przekatne dlugosci 13 cm i 8 cm przecinaja sie pod katem 60 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
mam z tym problem
\(\displaystyle{ d_{1}=13}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=8}\)
\(\displaystyle{ \gamma = 60^o}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 13 \cdot 8 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{104 \sqrt{3} }{4} = 26 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=8}\)
\(\displaystyle{ \gamma = 60^o}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 13 \cdot 8 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{104 \sqrt{3} }{4} = 26 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy