Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy 6 i miarę 120˚ kąta miedzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi.
Znalazłem trochę pomocy w Internecie, ale nie wychodzi mi wynik (36 cm3). Zadanie jest z książki autorstwa Kiełbasy, mam nadzieję, że ktoś pomoże. Potrzebuję obliczenia + rysunek (jeżeli da rade).
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Z tego nic nie rozumiem, potrzebne mi obliczenia, nie tylko wynik:
A z tego też nie wiele rozumiem, jak ktoś by mi to wyjaśnił...
\(\displaystyle{ \frac{h}{AO}= \frac{EO}{EA}}\), gdzie \(\displaystyle{ \left|AO \right| =3 \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \left|EO \right| = \sqrt{6}}\), \(\displaystyle{ \left|EA \right| =2 \sqrt{3}}\).
A z tego też nie wiele rozumiem, jak ktoś by mi to wyjaśnił...
\(\displaystyle{ \frac{h}{AO}= \frac{EO}{EA}}\), gdzie \(\displaystyle{ \left|AO \right| =3 \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \left|EO \right| = \sqrt{6}}\), \(\displaystyle{ \left|EA \right| =2 \sqrt{3}}\).