Oblicz objętość i pole powierzchni prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, jeśli krawędź boczna o długości k jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alpha .
Nie mogę poradzić sobie z zadaniem.
Bardzo proszę o pomoc.
z góry dzięki za pomoc
Objętość i pole prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Objętość i pole prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
Zacznij od zaznaczenia kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Dalej, zauważ, że powstaje trójkąt prostokątny z którego obliczasz dwie wielkości:
\(\displaystyle{ H = k \cdot \sin \alpha \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ a = \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot k \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ H = k \cdot \sin \alpha \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ a = \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot k \cdot \cos \alpha}\)
Objętość i pole prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
dzięki
czy mógłbyś mi opisac do końca jak rozwiązac całe to zadanie??
czy mógłbyś mi opisac do końca jak rozwiązac całe to zadanie??
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Objętość i pole prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
Jeżeli chodzi o objętość to:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot H}\)
a do pola musisz obliczyć wysokość ściany bocznej( tw. Pitagorasa)
\(\displaystyle{ P=a^2 + 4 \cdot \frac{1}{2} a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot H}\)
a do pola musisz obliczyć wysokość ściany bocznej( tw. Pitagorasa)
\(\displaystyle{ P=a^2 + 4 \cdot \frac{1}{2} a \cdot h}\)