1) Narysowac siatke szescianu, ktorego krawędz ma a= 3cm . Obliczyć pole powierzchni tego szescianu.
2) Obliczyć pole powierzchni prostopadłoscianu o wymiarach 6 dm , 4 dm , 20 cm.
3) Obliczyć krawędź sześcianu, ktorego pole powierzchni wynosi 486 dm ^{2}
kto to umie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
kto to umie?
1. Wiesz jak wygląda kostka do gry? Tak wygląda sześcian. Wzór na Pole całkowite to \(\displaystyle{ 6a^2}\), a siatkę, to wpisz w google (np.).
2. Pole powierzchni prostopadłościanu = \(\displaystyle{ 2ab + 2bc + 2ac}\), gdzie a, b, c to kolejne boki.
3. Pole powierzchni sześcianu = \(\displaystyle{ 6a^2}\), czyli \(\displaystyle{ 6a^2 = 486dm^2}\), oblicz a.
2. Pole powierzchni prostopadłościanu = \(\displaystyle{ 2ab + 2bc + 2ac}\), gdzie a, b, c to kolejne boki.
3. Pole powierzchni sześcianu = \(\displaystyle{ 6a^2}\), czyli \(\displaystyle{ 6a^2 = 486dm^2}\), oblicz a.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
kto to umie?
coś takiego wyjdzie:
zad1
... 0a9d2.html
\(\displaystyle{ P _{p} = 6a ^{2} = 6*3 ^{2} = 6*9 = 54 cm ^{2}}\)
zad2
1dm = 10cm
20cm = 2dm
\(\displaystyle{ P = 2P _{p} + 2P _{b1} + 2P _{b2} = 2*6*4 + 2*6*2 + 2*4*2 = 48 + 24 + 16 = 88 dm ^{2}}\)
zad3
\(\displaystyle{ a = ?}\)
\(\displaystyle{ P = 6a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 486 = 6a ^{2}}\) dzielimy obustronnie przez 6
\(\displaystyle{ 81 = a ^{2}}\)
z tego wychodzi \(\displaystyle{ a=9 \vee a=-9}\)
ale \(\displaystyle{ a=-9}\) trzeba odrzucić, ponieważ długości odcinka nie wyrażamy w liczbach ujemnych
czyli \(\displaystyle{ a = 9cm}\)
zad1
... 0a9d2.html
\(\displaystyle{ P _{p} = 6a ^{2} = 6*3 ^{2} = 6*9 = 54 cm ^{2}}\)
zad2
1dm = 10cm
20cm = 2dm
\(\displaystyle{ P = 2P _{p} + 2P _{b1} + 2P _{b2} = 2*6*4 + 2*6*2 + 2*4*2 = 48 + 24 + 16 = 88 dm ^{2}}\)
zad3
\(\displaystyle{ a = ?}\)
\(\displaystyle{ P = 6a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 486 = 6a ^{2}}\) dzielimy obustronnie przez 6
\(\displaystyle{ 81 = a ^{2}}\)
z tego wychodzi \(\displaystyle{ a=9 \vee a=-9}\)
ale \(\displaystyle{ a=-9}\) trzeba odrzucić, ponieważ długości odcinka nie wyrażamy w liczbach ujemnych
czyli \(\displaystyle{ a = 9cm}\)