graniastoslup z ciagiem geometrycznym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

graniastoslup z ciagiem geometrycznym

Post autor: Ankaaa993 »

Długości krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny, którego pierwszy wyraz jest równy 2 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu, jeśli jego objętość jest równa 216 cm3.

pomozecie?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

graniastoslup z ciagiem geometrycznym

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ 2 \cdot 2q \cdot 2q^{2} = 216 \\ 8q^{3}=216 \\ q^{3} = 27 \\ q=3}\)
Długości boków wynoszą więc 2, 6 oraz 18. Pole powierzchni całkowitej:
\(\displaystyle{ P_{p} = 2\cdot 2\cdot 6 + 2\cdot 2 \cdot 18 + 2\cdot 6 \cdot 18 = 312}\)
ODPOWIEDZ