Witam ma pewien problem
A oto i on
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Oblicz długość krawędzi podstawy prostopadłościanu, wiedząc że jego objętość jest równa \(\displaystyle{ 54cm^{3}}\) , a wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Moje obliczenia to :
V= \(\displaystyle{ 54cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 54cm^{3}=a\cdot b\cdot c}\)
c = h
h= 2cdot a
b=a
\(\displaystyle{ 54cm^{3}=a\cdot a\cdot 2a}\)
\(\displaystyle{ 54^{3}}\) = \(\displaystyle{ 2a^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{3}}\) = \(\displaystyle{ 54^{3}}\)
a= ?
I w tym momencie utknąłem, wiem ze jezeli bylo by \(\displaystyle{ 2a^{2}}\) = \(\displaystyle{ 54cm^{3}}\)
To było by 2a= \(\displaystyle{ \sqrt{54}}\)
Ale jak jest do szescianu to ja nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc
Podstawą prostopadłościanu jest........
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Podstawą prostopadłościanu jest........
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 16:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia wstawiamy za pomocą polecenia \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia wstawiamy za pomocą polecenia \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Podstawą prostopadłościanu jest........
porostu pierw podziel przez 2
\(\displaystyle{ 54cm^{3} = a*a*2a}\)
\(\displaystyle{ a^{3}=27}\)
a=3
\(\displaystyle{ 54cm^{3} = a*a*2a}\)
\(\displaystyle{ a^{3}=27}\)
a=3
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Podstawą prostopadłościanu jest........
Ale z jakiego powodu a=3, jakie dzialanie zastosowales do \(\displaystyle{ a^{3}}\) = 27?
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Podstawą prostopadłościanu jest........
27=\(\displaystyle{ a^{3}}\)
27=a*a*a
27=3*3*3
a=3
a najprościej na kalkulatorze
-- 28 maja 2009, 17:05 --
ale nie rozpisuj czasem tak tego w zeszycie bo to będzie wyglądało śmiesznie(choć to zależy od tego ile masz lat):P, powiniens odrazu pisać tak jak pisałem wcześniej
27=a*a*a
27=3*3*3
a=3
a najprościej na kalkulatorze
-- 28 maja 2009, 17:05 --
ale nie rozpisuj czasem tak tego w zeszycie bo to będzie wyglądało śmiesznie(choć to zależy od tego ile masz lat):P, powiniens odrazu pisać tak jak pisałem wcześniej
Martinsgall pisze:porostu pierw podziel przez 2
\(\displaystyle{ 54cm^{3} = a*a*2a}\)
\(\displaystyle{ a^{3}=27}\)
a=3
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Podstawą prostopadłościanu jest........
Dziękuję za twoją pomoc.
W dniu jutrzejszym mam sprawdzian, jeżeli go nie zaliczę wtedy będę pisać egzamin poprawkowy, bo w rzeczywistości jeżeli chodzi o matematykę to przez cały semestr zrobiłem tyle co nic.
Właśnie dlatego dopytuje się o każdy szczegół.
Pozdrawiam
W dniu jutrzejszym mam sprawdzian, jeżeli go nie zaliczę wtedy będę pisać egzamin poprawkowy, bo w rzeczywistości jeżeli chodzi o matematykę to przez cały semestr zrobiłem tyle co nic.
Właśnie dlatego dopytuje się o każdy szczegół.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy