Mam bardzo pilne zadanie, kompletnie nic z niego nie rozumiem i patrze jak glupi w ksiazke przegladajac wzory i nic do glowy mi nie przychodzi....
To zadanie naprawde jest dla mnie bardzo wazne, jezeli ktos ma odrobine checi i czasu, aby pomoc bezinteresownie...prosze.
A.Objetosc graniastoslupa wynosi 120cm3(szesciennych). Ile wynosi objetosc ostroslupa o tej samej podstawie i wyosokosci?
B.Oblicz objetosc ostroslupa o podstawie bedacej trjokatem prostokatnym, ktorego przyprostokatne maja dlugosc 4cm i 6cm, jesli krawedz boczna prostopadla do podstawy ma dlugosc 8cm.
C.Narysuj siatke ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy dlugosci 3cm, a wyoskosci sciany bocznej 5cm i oblicz jego pole powierzchni calkowitej.
Blagam i z gory dziekuje, za kazda odpowiedz.....
Pole powierzchni i objetosc graniastoslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastoslupa
A. Objętość ostrosłupa jest zawsze trzykrotnie mniejsza od objętości granistosłupa o takiej samej podstawie i wysokości, czyli wynosi \(\displaystyle{ 40cm^{3}}\)
B. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p}H = 32cm^{3}}\)
C. Siatka to kwadrat o boku 3 cm i do każdego z boków doczepiony trójkąt równoramienny o ramieniu 5 cm. Jego pole powierzchni to pole kwadratu + 4 pola trójkątów, czyli razem \(\displaystyle{ 33cm^{2}}\)
B. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p}H = 32cm^{3}}\)
C. Siatka to kwadrat o boku 3 cm i do każdego z boków doczepiony trójkąt równoramienny o ramieniu 5 cm. Jego pole powierzchni to pole kwadratu + 4 pola trójkątów, czyli razem \(\displaystyle{ 33cm^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastoslupa
Stary, masz u mnie piwo... no i przyznałem "pomogl".
Wielkie dzieki ; ).
PS:Da sie jeszcze jakos rozpisac ten przyklad B?
Bo chcialbym wiedziec skad to sie wzielo.
Wielkie dzieki ; ).
PS:Da sie jeszcze jakos rozpisac ten przyklad B?
Bo chcialbym wiedziec skad to sie wzielo.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastoslupa
Leczę się z alkoholizmu bo na studia idę
B. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p}H = \frac{1}{3} \cdot \frac{a\cdot b}{2} \cdot H = \frac{1}{3}\frac{4\cdot 6}{2} \cdot 8 = \frac{1}{3}\cdot 12 \cdot 8 = 32}\)
B. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p}H = \frac{1}{3} \cdot \frac{a\cdot b}{2} \cdot H = \frac{1}{3}\frac{4\cdot 6}{2} \cdot 8 = \frac{1}{3}\cdot 12 \cdot 8 = 32}\)