wykres z prostokatami

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Edyta1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 cze 2008, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cmolas
Podziękował: 56 razy

wykres z prostokatami

Post autor: Edyta1010 »

Pole obszaru ograniczonego wykresem funkcji \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0,1>}\) i osią Ox możemy obliczyc z dowolną dokladnoscia zwiekszając liczbe n prostokątów o szerokości 1/n każdy i sumując ich pola.
Przedstaw ilustracje graficzną takiej sytuacji dla n=4 i oblicz sume pol otzrymanych prostokątów.
Oblicz sume \(\displaystyle{ S _{n}}\) pól n prostokątów wykorzystując wzór
\(\displaystyle{ 1 ^{2} +2^{2} + 3^{2} + ... +n^{2}= \frac{(n+1)(2n+1)}{6}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

wykres z prostokatami

Post autor: Dasio11 »

Nie jestem pewien, ale zdaje mi się, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n i^2=\frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\)
ODPOWIEDZ