W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\), ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ alfa = \frac{pi}{3}}\). Oblicz objętność i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Z góry wszystkim którzy się podejmą w tym zadaniu dziękuję!,
Ostrosłup prawidłowy, objętość i pole
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość i pole
\(\displaystyle{ \alpha}\)=180:3=60
następnie \(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{ 2\sqrt{3} }{r}}\)
gdzie r to promień okręgu opisanego na tym sześciokącie a zarazem długość boku.
wtedy jak policzysz to r to policz pole sześciokąta ( 6 * pole trójkąta równobocznego o boku r)
i już masz wszystkie dane potrzebne do objętości
a następnie z Pitagorasa policz pola ścian bocznych
pzdr
w razie wątpliwości pisz
następnie \(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{ 2\sqrt{3} }{r}}\)
gdzie r to promień okręgu opisanego na tym sześciokącie a zarazem długość boku.
wtedy jak policzysz to r to policz pole sześciokąta ( 6 * pole trójkąta równobocznego o boku r)
i już masz wszystkie dane potrzebne do objętości
a następnie z Pitagorasa policz pola ścian bocznych
pzdr
w razie wątpliwości pisz
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość i pole
rozwiązałem w linku poniżej, może coś skorzystasz także z mojego pomysłu:
... 6fbb2.html
... 6fbb2.html
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 6 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość i pole
w odpowiedziach widnieje wynik:
V = \(\displaystyle{ 16 cm^{3}}\)
Pb = \(\displaystyle{ 16 \sqrt{3} cm ^{2}}\)
V = \(\displaystyle{ 16 cm^{3}}\)
Pb = \(\displaystyle{ 16 \sqrt{3} cm ^{2}}\)