Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym 9 pierwiastków z trzech cm2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
proszę o pomoc
Stożek, przekrój osiowy...
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Stożek, przekrój osiowy...
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4} = 9\sqrt{3} \Leftrightarrow a=6}\)
Zatem promień podstawy stożka to 3, a jego wysokość to \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\).
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}H = 27\sqrt{3}\pi \\P_{p} = \pi r(r+l) = 27\pi}\)
Zatem promień podstawy stożka to 3, a jego wysokość to \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\).
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}H = 27\sqrt{3}\pi \\P_{p} = \pi r(r+l) = 27\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Stożek, przekrój osiowy...
wybacz ale właśnie nie zrozumiałem jak zostało obliczone a.
EDIT: już wiem dzięki wielkie
EDIT: już wiem dzięki wielkie