Objętość i pole pow. bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Yammi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość i pole pow. bryły

Post autor: Yammi »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta równoramiennego o bokach 5,5,8 dokoła długości 8.

Odpowiedź do tego zadania wynosi:
Pc=30 Pi
V=24 Pi
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Objętość i pole pow. bryły

Post autor: czeslaw »

Powstają dwa identyczne stożki, każdy o wysokości 4 i tworzącej 5 (czyli promieniu 3), złączone podstawami. Ich powierzchnia to po prostu podwojona powierzchnia boczna jednego z nich (\(\displaystyle{ P=2\pi rl = 30\pi}\)). Objętość to podwojona objętość jednego z nich: \(\displaystyle{ V=\frac{2}{3}\pi r^{2}H = 24\pi}\)
Awatar użytkownika
Yammi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość i pole pow. bryły

Post autor: Yammi »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ