Ostrosłup prawidłowego czworokata

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
edita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 mar 2009, o 11:38
Płeć: Kobieta

Ostrosłup prawidłowego czworokata

Post autor: edita »

krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3cm.Jaką długość powinna mieć wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa ,aby kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy miał miarę 60stopni?
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 533
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

Ostrosłup prawidłowego czworokata

Post autor: tim »

Gimnazjum czy liceum?
edita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 mar 2009, o 11:38
Płeć: Kobieta

Ostrosłup prawidłowego czworokata

Post autor: edita »

gimnazjum
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Ostrosłup prawidłowego czworokata

Post autor: lukasz1804 »

Oznaczmy tę wysokość przez x. Rozważmy trójkąt prostokątny zawierający x jako przeciwprostokątną oraz wysokość ostrosłupa i połowę krawędzi podstawy jako przyprostokątne. Wówczas łatwo zauważamy, że \(\displaystyle{ \cos 60^{o}=\frac{\frac{1}{2}\cdot 3 cm}{x}}\). Stąd \(\displaystyle{ x=\frac{\frac{3}{2}}{\frac{1}{2}} cm=3 cm}\).
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 533
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

Ostrosłup prawidłowego czworokata

Post autor: tim »

Dopiszę do wypowiedzi lukasza1804, że powstanie nam trójkąt o kątach 30,60,90, a w takim jak wimey występują zależności, \(\displaystyle{ a, a \sqrt{3} oraz 2a}\). Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) to\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 3 = 1,5}\) to \(\displaystyle{ 2a}\) = 3cm.
ODPOWIEDZ