Zadanie zapewne jest dla większość tu bardzo proste, więc proszę o rozwiązanie i podanie dokładnych obliczeń, a nie samego wyniku!
Z góry dziękuję!!
A zadanie narysowałam poniżej:
Przepraszam, ale wyświetlił się komunikat:
"Obrazki mogą mieć maksymalnie 300 pikseli wysokości.
Obrazki mogą mieć maksymalnie 400 pikseli szerokości."
Wieć nie mogła tu wkleić!
Mam nadzieję że czytelne
Pole powierzchni bocznej sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
Pole powierzchni bocznej sześcianu
\(\displaystyle{ V=a^{3}}\)-wzór na pole sześcianu
\(\displaystyle{ a=4 \sqrt[6]{3}}\)
Teraz podstawiamy na wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P_{b}=4a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a^{2}=64 \sqrt[6]{9}}\)
Tylko sprawdź te pierwiastki, bo coś mi się z nimi nie zgadza.
\(\displaystyle{ a=4 \sqrt[6]{3}}\)
Teraz podstawiamy na wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P_{b}=4a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a^{2}=64 \sqrt[6]{9}}\)
Tylko sprawdź te pierwiastki, bo coś mi się z nimi nie zgadza.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 18:54 przez Fizus, łącznie zmieniany 4 razy.
Pole powierzchni bocznej sześcianu
Nie rozumiem, a skąd się wzięło to \(\displaystyle{ V=a^{3}}\).. i tu nawet nie jest użyta liczba \(\displaystyle{ 64 \sqrt{3}}\)Fizus pisze:\(\displaystyle{ V=a^{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=8\sqrt[3]{3}}\)
\(\displaystyle{ 4a^{2}=32\sqrt[3]{3}}\)
Prosiłam o bardziej dokładny rozpis