Ostroslup pole i objetosc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rajlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta

Ostroslup pole i objetosc

Post autor: rajlo »

Ostrosłup ma kąt rozwarcia 120 stopni, pole wynosi (nie pamiętam dokładnie ile, zapewne z Pi) X. Oblicz objętość.
Bardzo proszę o pomoc. Nie mam pojęcia jak przekształcić wzór by otrzymać równanie, lub by obliczyć promień i tworzącą...
?odzianin

Ostroslup pole i objetosc

Post autor: ?odzianin »

Jak podzielisz przekrój na pół to dostajesz dwie połówki trójkąta równobocznego. Oznaczasz tworzącą przez x. Wtedy promień to wysokość tego trójkąta, czyli \(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{3} }{2}}\). Pole powierzchni to (ze wzoru) \(\displaystyle{ \pi x ^{2} + \pi x \frac{x \sqrt{3} }{2}}\). Jak po drugiej stronie napiszesz \(\displaystyle{ X}\), to po lewj masz \(\displaystyle{ x ^{2}}\) razy cośtam, a po prawej liczbę. Wtedy znajdujesz \(\displaystyle{ x}\), z trójkąta równobocznego liczysz wysokość i ze wzoru objętość.
ODPOWIEDZ