Objętość graniastosłupa.
Objętość graniastosłupa.
Podstawą graniastosłupa jest romb. Długość przekątnych podstawy i wysokości graniastosłupa mają się do siebie jak 1:2:4. Objętość graniastosłupa wynosi 32cm 3.Oblicz długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Objętość graniastosłupa.
x - długość krawędzi podstawy
\(\displaystyle{ V = P_{p} \cdot H = \frac{1}{2}(a \cdot 2a) \cdot 4a = 4a^{3} \\ 32 = 4a^{3} \Leftrightarrow a=2 \\ \text{Pitagoras}: 1 + 4 = x^{2} \Leftrightarrow x=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V = P_{p} \cdot H = \frac{1}{2}(a \cdot 2a) \cdot 4a = 4a^{3} \\ 32 = 4a^{3} \Leftrightarrow a=2 \\ \text{Pitagoras}: 1 + 4 = x^{2} \Leftrightarrow x=\sqrt{5}}\)