graniastosłup? -katy !!!

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: aneciashow »

Czy 0,25m(kwadratowego) wystarczy na oklejenie pudełka w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ma długość 15 cm, a przekątna ściany bocznej nachylona jest do podstawy pod kątem 30 stopni.

nie bardzo rozumiem to zadanie, chociaż trochę się orientuje, ale ten kąt jest dziwny, i nie wiem jak zaznaczyć 60 stopni na nim żeby zacząć coś działać
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: Dasio11 »

Użyj \(\displaystyle{ \ctg 30^o=\sqrt{3}}\) i tego, że podstawa jest kwadratem.
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: aneciashow »

a co to jest to ctg ? hehe, wiem ze jest kwadratem, w końcu to czworokątny.... no ale nie wiem jak przekątna ściany bocznej... w końcu mam podany jeden wymiar
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: Dasio11 »

Z własności trójkąta \(\displaystyle{ 30^o-60^0-90^o}\) mamy, że długość przyprostokątnej leżącej przy kącie \(\displaystyle{ 30^0}\) równa się długości przyprostokątnej naprzeciw tego kąta pomnożonej przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Czyli, bok podstawy otrzymamy mnożąc wysokość (bok naprzeciw kąta \(\displaystyle{ 30^0}\) ) przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: aneciashow »

bardzo dziękuję za pomoc, ale jestem w gimnazjum ;D i my tak nie rozwiązujemy ..
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: Dasio11 »

Własności trójkątów \(\displaystyle{ 30^0-60^o-90^0}\) oraz \(\displaystyle{ 45^0-45^0-90^0}\) są w drugiej gimnazjum i nie potrafię sobie wyobrazić rozwiązania tego zadania bez ich użycia... Dla jasności, podaję wynik, jaki mi wyszedł: \(\displaystyle{ P_c \approx 0.291m^2>0.25m^2}\) - nie wystarczy.
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: aneciashow »

kurcze, no nie wiem... nie rozumiem go po prostuuu : (((
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: Dasio11 »

Jeżeli nie miałaś własności tych trójkątów, to nie zrobisz tego zadania. Jak Ci zależy, mogę Ci wytłumaczyć to zadanie na PW ;]
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

graniastosłup? -katy !!!

Post autor: aneciashow »

oki, zależy mi : P

-- 21 maja 2009, o 22:50 --

moje gg nie działa-- 21 maja 2009, o 23:16 --hyyyym mi wyszło 0,4410 metra kwadratowego ..cos mam zle ?
ODPOWIEDZ