kula i stożka
kula i stożka
Kula o promieniu 3cm i stożek o promieniu podstawy długości 4cm mają równe objętości.oblicz wysokość stożka pilne i działanie
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
kula i stożka
\(\displaystyle{ V _{k}= \frac{4}{3}\pi \cdot 3 ^{3}=36\pi}\)
\(\displaystyle{ V _{s}= \frac{1}{3} \pi \cdot 4 ^{2} \cdot H= \frac{16}{3} \pi \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=6,75}\) cm
\(\displaystyle{ V _{s}= \frac{1}{3} \pi \cdot 4 ^{2} \cdot H= \frac{16}{3} \pi \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=6,75}\) cm