objEtość walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
malein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta

objEtość walca

Post autor: malein »

Przekątna przekroju osiowego walca ma długości 10pierwiasku2 . Wysokości walca jest równa średnicy podstawy .Jaką objętość ma ten walec.pilne
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

objEtość walca

Post autor: mat3j86 »

Wysokość równa jest średnicy , z tego wynika że przekrój jest kwadratem. Przekątna kwadratu ma długość \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2} =a \sqrt{2}}\) zatem bok kwadratu ma długość \(\displaystyle{ a=10}\)
Z tego wynika wysokość \(\displaystyle{ H=10}\) promień \(\displaystyle{ r=5}\) Wystarczy podstawić do wzoru i policzyć
malein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta

objEtość walca

Post autor: malein »

nie wiem jak-- 21 maja 2009, o 20:56 --nie wiem jak
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

objEtość walca

Post autor: mat3j86 »

\(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ P _{p} =\pi \cdot r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)
ODPOWIEDZ