litry wody

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
malein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta

litry wody

Post autor: malein »

Beczka o średnicy 60cm i wysokości 1m ma kształt walca . ile litrów wody zmieści się w tej beczce.pilne
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

litry wody

Post autor: mat3j86 »

Zamień wymiary na decymetry [dm] i policz objętość. \(\displaystyle{ 1dm ^{3} =1l}\)
malein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta

litry wody

Post autor: malein »

a działanie-- 21 maja 2009, o 21:01 --a działanie
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

litry wody

Post autor: mat3j86 »

\(\displaystyle{ 1dm=10cm}\)
\(\displaystyle{ r=30cm}\)
\(\displaystyle{ H=1m}\)
Z zamianą cm na dm nie powinno być problemów. Aby policzyć objętość wystarczy podstawić do wzoru.
ODPOWIEDZ