długosci promienia podstawy
długosci promienia podstawy
Trójkąt o wymiarach o przyprostokątnych długości 2 i 4 obraca się wokół krótszej przyprostokątnej. Jaki jest stosunek długości tworzącej otrzymanego stożka do długości promienia podstawy.pilne
- $OPRANO
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
długosci promienia podstawy
majac trójkąt prostokątny liczmy przeciwprostokątną, która jest jednoczesnie tworząca stożka
z tw. pitagorasa \(\displaystyle{ l ^{2}}\) = 16 + 4
czyli l = 2 \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
jezeli trojkąt obracamy wokół krótszej przyprostokatnej to promieniem r bedzie przyprostokątna długości 4
czyli \(\displaystyle{ \frac{l}{r}}\) = (2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)) / 4
co po skroceniu daje nam (\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)) / 2
z tw. pitagorasa \(\displaystyle{ l ^{2}}\) = 16 + 4
czyli l = 2 \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
jezeli trojkąt obracamy wokół krótszej przyprostokatnej to promieniem r bedzie przyprostokątna długości 4
czyli \(\displaystyle{ \frac{l}{r}}\) = (2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)) / 4
co po skroceniu daje nam (\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)) / 2