Pole powierzchni i objętość walca
Pole powierzchni i objętość walca
Proszę o pilną pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Oblicz pole powierzchni i objętość walca, jeżeli walec podobny do niego w skali k=6 ma objętość 3240pi cm3, a wysokość jest 5 razy większa od promienia.
Oblicz pole powierzchni i objętość walca, jeżeli walec podobny do niego w skali k=6 ma objętość 3240pi cm3, a wysokość jest 5 razy większa od promienia.
Pole powierzchni i objętość walca
objętość wychodzi mi 15 cm3 ... czy to właściwe rozwiązanie ?
edit:
sprawdziłem objętość - zgadza się
natomiast pole powierzchni jest dla mne czarną magią, nie potrafię nawet przeliczyć pola powierzchni obydwu brył
edit:
sprawdziłem objętość - zgadza się
natomiast pole powierzchni jest dla mne czarną magią, nie potrafię nawet przeliczyć pola powierzchni obydwu brył
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość walca
Tak, teraz policz wysokość i promień, a potem pole
-- dzisiaj, o 00:38 --
r-promień
5r-wysokość
\(\displaystyle{ V= \pi r^2h\\
V=\pi r^2\cdot 5r\\
V=5\pi r^3}\)
\(\displaystyle{ 5\pi r^3=15\pi\\
r= \sqrt[3]{3}\\
h=5\cdot \sqrt[3]{3}}\)
-- dzisiaj, o 00:38 --
r-promień
5r-wysokość
\(\displaystyle{ V= \pi r^2h\\
V=\pi r^2\cdot 5r\\
V=5\pi r^3}\)
\(\displaystyle{ 5\pi r^3=15\pi\\
r= \sqrt[3]{3}\\
h=5\cdot \sqrt[3]{3}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 15:18 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
Pole powierzchni i objętość walca
tak..
rozumiem, że podstawiam do wzoru objętość drugiej bryły tj. 3240cm3, znając wysokość, która równa się pięciokrotnej długości promienia (h=5r), wychodzi mi 3240 = 5 x r3 ....... nie da się tego obliczyć ......... wychodzą dziwne cyfry .......... leżę plackiem ........
rozumiem, że podstawiam do wzoru objętość drugiej bryły tj. 3240cm3, znając wysokość, która równa się pięciokrotnej długości promienia (h=5r), wychodzi mi 3240 = 5 x r3 ....... nie da się tego obliczyć ......... wychodzą dziwne cyfry .......... leżę plackiem ........
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość walca
\(\displaystyle{ P=2\pi r(r+h)\\
P=2\pi r(r+5r)\\
P=12\pi r^2\\
P=12\pi ( \sqrt[3]{3})^2\\
P=12 \sqrt[3]{9}\pi}\)
P=2\pi r(r+5r)\\
P=12\pi r^2\\
P=12\pi ( \sqrt[3]{3})^2\\
P=12 \sqrt[3]{9}\pi}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 15:20 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
Pole powierzchni i objętość walca
mi natomiast wyszło inaczej:
r = pierwiastek trzeciego z 3
Pb = 10 pi pierwiastek trzeciego z 9
Pp = pi (pierwiastek trzeciego z 3) do kwadratu
no i w końcu Pc = 12 pi pierwiasteg trzeciego z 9
??? zupełnie inne rozwiązanie ???
idę spać już ledwo widzę ........... dziękuję i pozdrawiam
r = pierwiastek trzeciego z 3
Pb = 10 pi pierwiastek trzeciego z 9
Pp = pi (pierwiastek trzeciego z 3) do kwadratu
no i w końcu Pc = 12 pi pierwiasteg trzeciego z 9
??? zupełnie inne rozwiązanie ???
idę spać już ledwo widzę ........... dziękuję i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość walca
Objetość to \(\displaystyle{ 15\pi}\)
zgubiłam \(\displaystyle{ \pi}\)
Poprawiłam rozwiązanie, ale i tak jest inne niż Twoje.
Skąd masz \(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{3}}\)?
zgubiłam \(\displaystyle{ \pi}\)
Poprawiłam rozwiązanie, ale i tak jest inne niż Twoje.
Skąd masz \(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{3}}\)?
Pole powierzchni i objętość walca
Witam ponownie
skąd mam ? po podstawieniu we wzorze objetości, zamiast h 5r w wyniku mnożenia z r kwadrat ...........
\(\displaystyle{ 15=\pi r^{2} h}\)
\(\displaystyle{ 15=\pi r^{2} 5r}\)
po wymnożeniu
\(\displaystyle{ r=\pi \sqrt[3]{3}}\)
czyżbym źle to wykonał ?
pozdrawiam
P.S.
skąd we wzorze na objętość pojawiło się wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
skąd mam ? po podstawieniu we wzorze objetości, zamiast h 5r w wyniku mnożenia z r kwadrat ...........
\(\displaystyle{ 15=\pi r^{2} h}\)
\(\displaystyle{ 15=\pi r^{2} 5r}\)
po wymnożeniu
\(\displaystyle{ r=\pi \sqrt[3]{3}}\)
czyżbym źle to wykonał ?
pozdrawiam
P.S.
skąd we wzorze na objętość pojawiło się wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 21:37 przez michlain, łącznie zmieniany 1 raz.
Pole powierzchni i objętość walca
pewnie dlatego wyszły różne wyniki
mam nadzieję, że moje rozwiązanie jest dobre
pozdrawiam
P.S.
wiem jak w "Wordzie" pisać równania, lecz tu na forum jeszcze nie kumam
m.
mam nadzieję, że moje rozwiązanie jest dobre
pozdrawiam
P.S.
wiem jak w "Wordzie" pisać równania, lecz tu na forum jeszcze nie kumam
m.