Mam problem z jednym zadaniem
Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30st. Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w ten stożek do objętości kuli na nim opisanej.
Kula w i na stożku
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula w i na stożku
Niestety rozwiązanie nie jest takie proste wynik ma być: \(\displaystyle{ \frac{3}{8} (26 \sqrt{3}-45)}\)
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Kula w i na stożku
skorzystaj ze wzorów na okrąg wpisany w trójkąt i opisany na trójkącie
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}*2r*h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ P=r*p}\)
gdzie
\(\displaystyle{ a=2r}\)
\(\displaystyle{ b=c=l}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{r}=tg 30 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{l}=tg 30 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}*2r*h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ P=r*p}\)
gdzie
\(\displaystyle{ a=2r}\)
\(\displaystyle{ b=c=l}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{r}=tg 30 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{l}=tg 30 ^{\circ}}\)