Pole boczne stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
man7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 mar 2006, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pole boczne stożka

Post autor: man7 »

przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu pierwiastek z 3 cm2. wyznacz pole powierzchni bocznej tego stożka. jak to rozwiązać??
rotie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 sty 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Pole boczne stożka

Post autor: rotie »

Ze wzoru na trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ P = \frac{sqrt{3}a^2}{4}}\) wyliczamy \(\displaystyle{ a=2}\) które równa się długości krawędzi bocznej l
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_b = \Pi rl}\)
\(\displaystyle{ P_b = 2 \Pi}\)
man7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 mar 2006, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pole boczne stożka

Post autor: man7 »

czyli wyjdzie ile??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Pole boczne stożka

Post autor: Rogal »

Ja was proszę, czy to odpowiednie miejsce na taki topic? Ostrzeżenie ktoś chce? Przenoszę.
rotie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 sty 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Pole boczne stożka

Post autor: rotie »

nas? ja go tu nie wsadziłem
a wyjdzie \(\displaystyle{ 2 \Pi}\)\(\displaystyle{ 6,28}\)
ODPOWIEDZ