ostrosłup czworokąny
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
ostrosłup czworokąny
Oblicz objętość i pole powierzchni prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, jeśli krawędź boczna o długości k jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Mplayer
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
ostrosłup czworokąny
Pole ostrosłupa to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)* pole podstawy * wysokość
wysokość ostrosłupa H= k*sinα
podstawą jest kwadrat, więc \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) = k*cosα
z tego wyliczasz a i pole podstawy, a potem pole i objętość
wysokość ostrosłupa H= k*sinα
podstawą jest kwadrat, więc \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) = k*cosα
z tego wyliczasz a i pole podstawy, a potem pole i objętość