Ściana boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest kwadratem o polu 64cm ^{} 2 .Oblicz objętość graniastosłupa.
-- 20 maja 2009, o 18:11 --
cm ^{2}-- 20 maja 2009, o 18:11 --cm kwadratowych ...
Objętość graniastosłupa 2
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość graniastosłupa 2
\(\displaystyle{ a^2=64cm^2}\)
\(\displaystyle{ a=8 cm}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot a = \frac{a^3 \sqrt{3} }{4} = \frac{8^3 \sqrt{3} }{4} = 128 \sqrt{3}cm^3}\)
\(\displaystyle{ a=8 cm}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot a = \frac{a^3 \sqrt{3} }{4} = \frac{8^3 \sqrt{3} }{4} = 128 \sqrt{3}cm^3}\)