ostrosłuo prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mblaszczyk165
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2009, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

ostrosłuo prawidłowy trójkątny

Post autor: mblaszczyk165 »

w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokosc podstawy ma dł. 12 sqrt{3} cm wiedząc ze pole sciany
bocznej wynosi 48 cm szesciennych oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa. prosze o rozwiazanie i opisanie tego zadanie poniewaz jestem zielony z geometrii maro .
Moraxus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

ostrosłuo prawidłowy trójkątny

Post autor: Moraxus »

Ze wzoru możesz policzyć krawędź podstawy:
\(\displaystyle{ 12 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)

Mając tą krawędź z tw. Pitagorasa liczysz wysokość ściany bocznej i możesz już obliczyć pole powierzchni bocznej.
Wysokość całego ostrosłupa też liczysz z tw. Pitagorasa, wykorzystując wysokość ściany bocznej i wysokość podstawy.
ODPOWIEDZ