Obliczanie wysokosci pow. bocznej majac wysokosc ostrosłupa.
Obliczanie wysokosci pow. bocznej majac wysokosc ostrosłupa.
Witam. Mam mały problem z zadaniem z matematyki, a że geniuszem nie jestem nie mogę sobie poradzić, więc proszę o pomoc Was . Mam obliczyć objętość ostrosłupa który w podstawie ma prostokąt o wymiarach 4,2 cm oraz 1,6 dm. Podana jest także wysokość całego ostrosłupa która wynosi H=12. A jak wiemy aby obliczyć objętość muszę mieć wysokość ściany bocznej . Bardzo proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Obliczanie wysokosci pow. bocznej majac wysokosc ostrosłupa.
Do obliczenia objętości nie potrzebujesz wysokości ściany bocznej
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}* Pp*h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*4,2cm*16cm*12=268,8[cm ^{3}]}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}* Pp*h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*4,2cm*16cm*12=268,8[cm ^{3}]}\)