Pole powierzchni graniastosłupów. Stella octangulla.
- BestPlay
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni graniastosłupów. Stella octangulla.
Stella octangula to bryła wyglądająca ja dwie przenikające się czworościany foremne,
odkryta przez niemieckiego matematyka Johannesa Keplera.
POLECENIE
Ile ścian ma bryła, która jest częścią wspólną dwóch czworościanów foremnych o krawędzi 10 cm,
tworzących bryłę stella octangula? Jakie pole powierzchni ma ta bryła?
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Pole powierzchni graniastosłupów. Stella octangulla.
\(\displaystyle{ 8}\)BestPlay pisze:Ile ścian ma bryła, która jest częścią wspólną dwóch czworościanów foremnych o krawędzi 10 cm, tworzących bryłę stella octangula?
\(\displaystyle{ S=8 \cdot \frac{1}{4} \frac{10^2 \sqrt{3} }{4} = 50 \sqrt{3} cm}\)BestPlay pisze:Jakie pole powierzchni ma ta bryła?