Mam prośbę do was. Czy mógłby ktoś z was rozwiązać lub bardzo dokładnie wytłumaczyć co z kąd się bierze, czemu tak itd. ponieważ nie moge załapać.Lub jeśli ktoś nie wytłumaczy to prosze choć o wykonanie.
Prosiłbym także o kontakt na gg
Poniżej narysowano ostrosłupy prawidłowe trójkątne. Oblicz dł. odcinków oznaczonych literami.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2agogpl&s=5
pierwszy
podstawa 2 pierw. z 3 wysokość-10 y-krawędź boczna
ten drugi
podstawa-6 wysokość-7 z-wysokość ściany bocznej
Oblicz dł. odcinków oznaczonych literami...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Oblicz dł. odcinków oznaczonych literami...
1.
Policz wysokość podstawy \(\displaystyle{ h_{p}}\)
Policz długość odcinka \(\displaystyle{ x}\)(tego od środka podstawy do krawędzi bocznej)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3}h_{p}}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ y}\)
2.
Policz wysokość podstawy \(\displaystyle{ h_{p}}\)
Policz długość odcinka \(\displaystyle{ x}\)(tego od środka podstawy do wysokości ściany bocznej)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{3}h_{p}}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ z}\)
Policz wysokość podstawy \(\displaystyle{ h_{p}}\)
Policz długość odcinka \(\displaystyle{ x}\)(tego od środka podstawy do krawędzi bocznej)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3}h_{p}}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ y}\)
2.
Policz wysokość podstawy \(\displaystyle{ h_{p}}\)
Policz długość odcinka \(\displaystyle{ x}\)(tego od środka podstawy do wysokości ściany bocznej)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{3}h_{p}}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ z}\)