Ello
Mam pewien problem z zadankiem..........nie wiem jak się do niego zagrac
Zadanko
Metr sześcienny asfaltu waży 1,4 t . Do pokrycia boiska o wymiarach 20 m x 40 m uzyto 40 ton asfaltu. Jaką grubość ma warstwa asfaltu na tym biosku?
W odpowiedziach jest napisane, ze powinno wyjść około 3,6 cm
Bede wdzięczna za pomoc
Graniastosłupy
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Graniastosłupy
40 / 1,4 = 28,5714 - tyle metrów sześciennych asfaltu zużyto na pokrycie tego boiska
20 * 40 * x - z drugiej strony zużyto go tyle, gdzie x to szukana grubość powłoki
Zatem:
20 * 40 * x = 28,5714
x = 28,5714 / 80 = 0,3571
0,3571 metrów odpowiada około 3,6 centymetra, czyli tyle ile powinno wyjść. W obliczeniach powyżej używałem przybliżeń do czterech miejsc po przecinku, więc wychodzi trochę niedokładnie
20 * 40 * x - z drugiej strony zużyto go tyle, gdzie x to szukana grubość powłoki
Zatem:
20 * 40 * x = 28,5714
x = 28,5714 / 80 = 0,3571
0,3571 metrów odpowiada około 3,6 centymetra, czyli tyle ile powinno wyjść. W obliczeniach powyżej używałem przybliżeń do czterech miejsc po przecinku, więc wychodzi trochę niedokładnie