długość boku kwadratu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
agnes372
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 21 lut 2009, o 18:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

długość boku kwadratu

Post autor: agnes372 »

Gumowy kwadrat rozciągamy w taki sposób,że jeden z boków wydłuża się o 2cm,a drugi o 4 cm.Utworzony w ten sposób prostokąt ma obwód równy 24 cm.Oblicz długość boku kwadratu.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

długość boku kwadratu

Post autor: lukki_173 »

\(\displaystyle{ 2*(x+2)+2*(x+4)=24\\
2x+4+2x+8=24\\
4x=12\\
x=3}\)
agnes372
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 21 lut 2009, o 18:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

długość boku kwadratu

Post autor: agnes372 »

Bardzo dziękuję za pomoc ,pozdrawiam
ODPOWIEDZ