Pole trójkąta (rozwartokątnego)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
asdf1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2009, o 19:05
Płeć: Mężczyzna

Pole trójkąta (rozwartokątnego)

Post autor: asdf1234 »

Trójkąt o bokach 9cm, 10cm, 17cm obrócono wokół osi zawierającej najkrótszy jego bok. Oblicz pole powierzchni i objętość otrzymanej bryły.

Mi się zdaje że to będzie trójkąt rozwartokątny, ale nie jestem do końca pewny. No i do pola potrzebna jest wysokość, ale nie wiem jak ją obliczyć...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trójkąta (rozwartokątnego)

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/4207a94f46e/

Obliczam r i h
Z twierdzenia PItagorasa dla trójkąta ADB i ADB
\(\displaystyle{ \begin{cases} r^2+h^2=10^2 \\ r^2+(h+9)^2=17^2 \end{cases}\\
\begin{cases} r = 8 \\ h = 6 \end{cases}}\)

Pole całkowite to suma pola bocznego dużego stożka i pola bocznego małego stożka
Objętość to różnica objętości dużego stożka i objętości małego stożka
Wszystkie dane do obliczeń już masz.

A i masz obliczyć pole i objetość bryły, a nie trójkąta.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 16:08 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
asdf1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2009, o 19:05
Płeć: Mężczyzna

Pole trójkąta (rozwartokątnego)

Post autor: asdf1234 »

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ