Oblicz - stożki

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Oblicz - stożki

Post autor: grusia18 »

tworząca stożka wyniosi l=4,2 a promień podstawy r= 1,4 Oblicz:
a) dlugość wysokości stożka
b) kąt nachylenia tworzącej do podstawy
c) kąt rozwarcia stożka
jaffa84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:15
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 11 razy

Oblicz - stożki

Post autor: jaffa84 »

a)

\(\displaystyle{ H^{2}= l ^{2} -r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2}= 17,64 - 1,96}\)
\(\displaystyle{ H^{2}=15,68}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{15,68}}\)
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Oblicz - stożki

Post autor: grusia18 »

Dzięki już wiem
ODPOWIEDZ