Oblicz kąt rozwarcia pow. bocznej oraz promień stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Oblicz kąt rozwarcia pow. bocznej oraz promień stożka
Pb stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o polu 12 \(\displaystyle{ pi}\) i l= 5. Oblicz kąt rozwarcia pow. bocznej oraz promień stożka
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Oblicz kąt rozwarcia pow. bocznej oraz promień stożka
\(\displaystyle{ P=\pi* l ^{2}* \frac{\alpha}{360}}\)
\(\displaystyle{ 12\pi=\pi* 25* \frac{\alpha}{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{12*360}{25}=172,8 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ Pb stożka = \pi* r *l}\)
\(\displaystyle{ 12\pi=\pi* 5*r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ 12\pi=\pi* 25* \frac{\alpha}{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{12*360}{25}=172,8 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ Pb stożka = \pi* r *l}\)
\(\displaystyle{ 12\pi=\pi* 5*r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{12}{5}}\)