Witam!
Prosił bym was, o pomoc w zadanku ponieważ nie za bardzo radze sobie z ostrosłupami
a)Pole Powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi długości wynosi 2 cm jest równe....
b)Pole Powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi długości wynosi 3 cm jest równe....
ZAD. 2
a)Łączna długość prętów potrezbnych do wykonania szkieletu namiotu w kształcie ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma długość 2m i krawędź boczna 3m, wynosi
b)Łączna długość prętów potrezbnych do wykonania szkieletu namiotu w kształcie ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma długość 2m i krawędź boczna 3m, wynosi
Z Góry wielkie THX
Pole powierzchni czworościanu foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
Pole powierzchni czworościanu foremnego
Pole powierzchni czworościanu foremnego to 4*pole trójkąta równobocznego a zatem
a)\(\displaystyle{ P=4* \frac{2^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ P=4* \frac{3^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
a)\(\displaystyle{ P=4* \frac{2^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ P=4* \frac{3^{2} \sqrt{3}}{4}}\)