stozek( przekroj osiowy)
stozek( przekroj osiowy)
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, którego pole przekroju osiowego jest równe 48cm, a wysokość ma 8 cm .
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
stozek( przekroj osiowy)
\(\displaystyle{ 48= \frac{1}{2}*2r*8}\)
\(\displaystyle{ 8r=48}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp*h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*\pi*36*6=72\pi}\)
liczymy tworzącą z pitagorasa
\(\displaystyle{ r ^{2}+ h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}+8^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ l^{2}=100}\)
\(\displaystyle{ l=10}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r(r+l)}\)
\(\displaystyle{ P=\pi*6(6+10)}\)
\(\displaystyle{ P=96 \pi}\)
\(\displaystyle{ 8r=48}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp*h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*\pi*36*6=72\pi}\)
liczymy tworzącą z pitagorasa
\(\displaystyle{ r ^{2}+ h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}+8^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ l^{2}=100}\)
\(\displaystyle{ l=10}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r(r+l)}\)
\(\displaystyle{ P=\pi*6(6+10)}\)
\(\displaystyle{ P=96 \pi}\)
stozek( przekroj osiowy)
wielkie dzieki, Pc dobry wynik a V powinno wyjsc 96 i juz wiem jak bo zapomnialaś ze h to 8 .... hahaha zal mi sie bo dobrze zrobilem zadanko na brudno tylko liczyc nie umiem :d