Witam jestem gimnazjalista potrzebuje pomocy.
Jak rozwiązać to zadanie.
Kule o średnicy 12 cm przetopiono na jednakowe o średnicy 2 cm.
ile małych kul otrzymano.
Tylko proszę o dokładna rozpiskę obliczeń...
Kula o Średnicy ...
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Kula o Średnicy ...
Bazujemy tutaj na objętościach kuli.
Objętośc kuli przez przetpieniem to:
\(\displaystyle{ V_{1}= \frac{4}{3}\pi*r^{3}= 288\pi}\)
Objętość małej kulki to:
\(\displaystyle{ V_{2}= \frac{4}{3} \pi*r^{3}= \frac{4}{3}\pi}\)
Tych kulek można otrzymać:
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}= \frac{288\pi}{ \frac{4}{3}\pi }=216}\)
Objętośc kuli przez przetpieniem to:
\(\displaystyle{ V_{1}= \frac{4}{3}\pi*r^{3}= 288\pi}\)
Objętość małej kulki to:
\(\displaystyle{ V_{2}= \frac{4}{3} \pi*r^{3}= \frac{4}{3}\pi}\)
Tych kulek można otrzymać:
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}= \frac{288\pi}{ \frac{4}{3}\pi }=216}\)