1)stożek o polu przekroju \(\displaystyle{ 48 cm^2}\), wysokość \(\displaystyle{ 12 cm}\). oblicz pole
całkowite i objętość
2)walec, którego przekątna jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 60^{o}}\).
wysokość \(\displaystyle{ 12 cm}\). oblicz pole calkowite i objętość.
3)w sześcianie o boku \(\displaystyle{ a}\) opisano i wpisano kulę. oblicz różnice objętości
kuli
l gr (chyba)
1)pole boczne jest półokręgiem stożka o promieniu \(\displaystyle{ r}\). oblicz objętość stożka
2)stożek jest wpisany w kule. tworząca jest równa średnicy kuli. oblicz
stosunek objętości kuli.
3) przekrój osiowy stożka jest trójkątem o \(\displaystyle{ P=144 cm^2}\). kąt
nachylenia przy podstawie jest równy \(\displaystyle{ 45^{o}}\). oblicz objętość i pole całkowite.
Stożki i kule...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
Stożki i kule...
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, o 17:31 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Stożki i kule...
1) \(\displaystyle{ 48= \frac{1}{2}*12*2r}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ r ^{2}+12 ^{2}=l ^{2}}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{160}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*pi*r ^{2} *h}\)
\(\displaystyle{ V=64*pi}\)
\(\displaystyle{ Pc= pi*r(r+l)}\)
-- 17 maja 2009, o 23:11 --
2)\(\displaystyle{ \frac{12}{2r}=tg60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ r=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=pi*r ^{2} *H
Pc=2*pi*r(r+h)}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ r ^{2}+12 ^{2}=l ^{2}}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{160}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*pi*r ^{2} *h}\)
\(\displaystyle{ V=64*pi}\)
\(\displaystyle{ Pc= pi*r(r+l)}\)
-- 17 maja 2009, o 23:11 --
2)\(\displaystyle{ \frac{12}{2r}=tg60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ r=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=pi*r ^{2} *H
Pc=2*pi*r(r+h)}\)